L’edició dels Campionats de Catalunya Universitaris coordinada per la URV abaixa el teló

L’edició dels Campionats de Catalunya Universitaris coordinada per la URV abaixa el teló

L’acte de clausura ha servit per passar al relleu a la Universitat de Vic i per homenatjar els millors esportistes i les persones i institucions implicades

L’Aula Magna del campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili ha estat l’escenari aquest dijous de l’acte de clausura dels Campionats de Catalunya Universitaris (CCU) 2024-25, una edició que ha batut rècords de participació i ha consolidat Tarragona com a ciutat referent de l’esport universitari català. Durant l’acte s’ha fet balanç d’una temporada marcada per l’alta participació, la qualitat de les instal·lacions i l’impuls d’iniciatives d’inclusió i diversitat.

La URV, coordinadora de les competicions d’equip d’aquesta edició, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, que ha ofert l’Anella Mediterrània com a epicentre de l’activitat dels sis esports d’equip, el futbol, el bàsquet, l’handbol, el vòlei, el futbol sala i el rugbi-7, per bé que també s’han utilitzat altres instal·lacions de la ciutat. Paral·lelament, vint municipis del territori català han acollit durant el curs les disciplines individuals, que enguany han ampliat el programa amb la incorporació del pickleball.

Han estat uns 3.000 els estudiants de les dotze universitats catalanes participants en les proves celebrades a Tarragona. La participació per sexes ha estat molt equilibrada, amb un 51% d’homes i un 49% de dones. Si es tenen en compte la resta de competicions individuals i la UNIRUN, la cursa universitària celebrada al Parc del Fòrum de Barcelona, la xifra s’enfila fins a les 11.589 persones participant en els campionats.

Relleus i reconeixements

La part simbòlica de l’acte ha sigut el relleu institucional de la vila esportiva universitària, amb el traspàs de la bandera dels Campionats de Catalunya Universitaris de Tarragona a Vic, i el relleu universitari de la coordinació dels campionats, que ha passat de la URV a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), representada pel vicerector Albert Juncà, que ha subratllat el llistó elevat, quant a organització, que ha deixat l’edició tarragonina. El rector de la URV, Josep Pallarès, ha assegurat que la coordinació dels campionats ha sigut un gran aprenentatge per a la Universitat i ha posat en valor la feina de les persones, tècnics universitaris i municipals, que hi han posat el seu gra de sorra, i l’esforç dels esportistes, “raó de ser dels campionats”.

Albert Juncà, de la Universitat de Vic, un cop recollit el relleu de mans del rector de la URV, Josep Pallarès.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, que ha lliurat la bandera al seu homòleg vigatà, Albert Castells, ha assegurat que la disputa dels campionats a Tarragona ha permès comprovar el nivell dels equipaments esportius concentrats a l’Anella Mediterrània.

Durant l’acte s’ha destacat la implicació dels voluntaris del programa formatiu Inserlab de la URV, que té per objectiu principal el desenvolupament d’habilitats i competències transversals que faciliten el creixement personal i la inserció laboral de joves amb discapacitat intel·lectual, i la celebració paral·lela de les jornades d’UniDiversitat. També s’ha recordat la consolidació de la lliga de Curses Populars, amb esdeveniments com la UNIRUN, que han demostrat el poder de l’esport per fusionar l’esperit competitiu amb el compromís social.

L’alcalde de Tarragona, Rubèn Viñuales, en el moment de lliurar la bandera dels campionats al de Vic, Albert Castells.

A més, s’han lliurat reconeixements a les dotze universitats participants i s’han homenatjat diferents persones que han destacat per la seva trajectòria i dedicació a l’esport universitari: Iolanda Santiago, Raimon Davi, David Planas, Ernest Martínez, Ulpiano Román i Jordi March. També hi ha hagut reconeixements institucionals als principals col·laboradors, entre ells l’Ajuntament de Tarragona i les conselleries d’Esports i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

Els guardons individuals han reconegut el talent dels esportistes més destacats de la temporada. Entre ells, la nadadora Mireia Pradell Carrasco (UB), que ha estat escollida millor esportista femenina, i el jugador de voleibol Ignasi Sanchís Pellicer (UPC), millor esportista masculí.

Durant l’acte també s’ha recordat que el 2025 s’han commemorat els 40 anys de l’Esport Català Universitari (ECU), un reconeixement implícit a quatre dècades de feina conjunta entre universitats, institucions i estudiants per consolidar l’esport com a eix fonamental de la vida universitària. L’acte complet es pot veure en aquest enllaç.